Какво е да си грамотен в 21 век?

В Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май, УНИЦЕФ задава реторичния въпрос „Какво е да си грамотен в 21 век?“ – със сигурност не е същото като през 20-ти или 19-ти,  затова съвременната просвета е онлайн.

Дигиталната грамотност има ключово значение в съвременния свят. Вижте какво точно представлява тя: 

Набор от знания, умения, нагласи и ценности, които дават възможност на деца и млади хора уверено и автономно да играят, да учат, да общуват, да участват в граждански инициативи в глобалния дигитален свят, като едновременно с това бъдат в безопасност и овластени по начин, подходящ за тяхната възраст, култура и среда. Децата и младежите трябва да могат да използват и разбират технологиите, да търсят и управляват информация, да общуват, да си сътрудничат, да създават и споделят съдържание, да изграждат знания и умения, и да решават проблеми безопасно, критично и етично. 

Пандемията от COVID-19 промени рязко начина, по който учим, работим, играем, общуваме, забавляваме се и превърна онлайн пространството в “новото нормално”.  Въпреки че за децата и младежите, родени в дигиталната ера, този преход се случи по-естествено, наред с изключителните възможности, които предоставя интернет, той също така излага подрастващите на нови рискове, за които често те не са подготвени. 

Нашето решение

Заедно с младежите ще създадем компас за дигитална грамотност „Cyber Survivor“, който ще помогне на новото поколение да развие умения за критично мислене, които да са им полезни във всеки аспект на живота в 21 век.

Как се роди идеята?

През 2020 г. УНИЦЕФ организира първия по рода си хакатон, който дава възможност на младежите да предложат свои решения за медийна грамотност и онлайн безопасност.

Проблемите, на които се натъкват днешните деца и младежи, са предимно онлайн, затова и решенията им трябва да са онлайн. УНИЦЕФ чува гласа на тийнейджърите в България и заедно с партньори има амбицията да реализира тяхната собствена визия за безопасност и разгръщане на потенциала онлайн. Следваме принципа:„Нищо за нас, без нас“